Mézeskalács készítése lépésről-lépésre

Mézeskalács készítés

Mézeskalács készítése röviden és tömören. Most megmutatom, hogyan is kell elkészíteni az igazán finom mézeskalácsot.

Mézeskalács készítése lépésről-lépésre

  1. A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
  2. A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen.
  3. Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
  4. Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk. 180 fokon aranybarnára sütjük a kalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
  5. Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük mézeskalács cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom.
Mézeskalács készítés
Mézeskalács készítés lépésről-lépésre
Mézeskalács készítés

Mézeskalács készítés

Mézeskalács készítése lépésről-lépésre
ELŐKÉSZÍTÉS 1 hr
Sütés 10 mins
Pihenőidő 1 d
ELKÉSZÍTÉS 1 d 1 hr 10 mins
FOGÁS Desszert
KONYHA Hagyományos
ADAG 3 tepsi

Mézeskalács hozzávalói
  

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 zacskó szalakáli

Mézeskalács elkészítése
 

Mézeskalács készítése - első nap

  • A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
  • A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk.
  • Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet.
  • Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen.
  • Ha már egyállagú lett a mézeskalács tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani.
  • A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a mézeskalács tésztát egy napon keresztül.

Mézeskalács készítése - második nap

  • Másnapra a mézeskalács tészta megkeményedik.
  • A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk.
  • A mézeskalács figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk.
  • 180 fokon aranybarnára sütjük a mézeskalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a mézeskalács figuráink.
  • Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt most elhagyom.

Ez a mézeskalács recept az azonnal puha mézeskalács alapján készült!

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Nézd meg ezeket a mézeskalács recepteket is!

Ha tetszett a mézeskalács recept kövess a Facebookon is!