Puha mézeskalács receptek, mézeskalács díszítés és még több mézeskalács

Hagyományos mézeskalács recept

Hagyományos mézeskalács recept

Ezt a hagyományos mézeskalács receptet használták a nagymamáink is minden karácsonykor. Most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ezt a receptet megoszthatom veletek. No akkor nézzük is a hagyományos mézeskalács recept részleteit.

hirdetés

Hagyományos mézeskalács recept

  1. A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
  2. A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen.
  3. Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
  4. Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk. 180 fokon aranybarnára sütjük a kalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
  5. Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom.
Hagyományos mézeskalács recept
Hagyományos mézeskalács recept
hirdetés
Hagyományos mézeskalács recept

Hagyományos mézeskalács recept

Hagyományos mézeskalács recept
ELŐKÉSZÍTÉS 1 hour
Sütés 8 perc
Pihenőidő 1 nap
ELKÉSZÍTÉS 1 nap 1 hour 8 perc
FOGÁS Desszert
KONYHA Hagyományos
ADAG 3 tepsi

Mézeskalács hozzávalói
  

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 zacskó szalakáli

Mézeskalács elkészítése
 

Hagyományos mézeskalács - első nap

  • A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
  • A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk.
  • Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet.
  • Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen.
  • Ha már egyállagú lett a mézeskalács tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani.
  • A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a mézeskalács tésztát egy napon keresztül.

Hagyományos mézeskalács - második nap

  • Másnapra a mézeskalács tészta megkeményedik.
  • A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk.
  • A mézeskalács figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk.
  • 180 fokon aranybarnára sütjük a mézeskalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a mézeskalács figuráink.
  • Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt most elhagyom.

Ez a mézeskalács recept az azonnal puha mézeskalács alapján készült!

Jó étvágyat kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés