Puha mézeskalács receptek, mézeskalács díszítés és még több mézeskalács

Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

A mézeskalács házikó a mézeskalács család egyik nagy különlegessége. Sokan készítenek karácsony környékén finom mézeskalácsokat. Viszont a mézeskalács házikóhoz már kevesen fognak neki. Nem is csoda, mert a mézeskalács házikót nem könnyű elkészíteni. Ez kifejezetten a profiknak ajánlott!

hirdetés

Ezt a mézeskalács házikó receptet az mezeskalacs.info oldalon találtam.

2 db mézeskalács házikó hozzávalói

A hozzávalók mennyisége kettő közepes méretű mézeskalács házikó elkészítéséhez felel meg. Ha csak egy házikót készítünk, akkor elég csak a felét felhasználni.

Mézeskalács házikó tészta hozzávalói

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 5 g fahéj (őrölt)
  • 5 g gyömbér (őrölt)
  • 3 g szegfűszeg (őrölt)
  • 8 g kakaópor
  • 50 dkg liszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Mézeskalács házikó díszítés hozzávalói

Mézeskalács házikó készítése

Mézeskalács házikó tészta elkészítése

  1. A mézeskalács házikó összes hozzávalóját egy táljába rakjuk és addig keverjük, míg lágy tésztát nem kapunk.
  2. Ezután a mézeskalács házikó tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. A mézeskalács házikó tésztát nem szabad tovább pihentetni, mert megkeményedik.

Mézeskalács házikó tészta nyújtása és kivágása

  1. 1-2 óra pihentetés után a mézeskalács házikó tésztáját lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk 3-4 mm vastagra.
  2. (Érdemes a deszkára teríteni egy tepsi méretű sütőpapírt és ezen nyújtjuk ki a tésztát. Így a házikó elemeit már nem kell többet mozgatni és a tésztalapok nem deformálódnak el miközben átemeljük őket a tepsire.)
  3. A mézeskalács házikó „felépítését” előre meg kell gondolnunk! A netről többféle mézeskalács ház sablon letölthető, de akár magunk is tervezhetünk egyedi házikót. A lényeg, hogy a pontosság mind a tervezésnél, mind a kivágásnál szükséges.
  4. A sablonokat a kinyújtott tésztára helyezzük és pizzavágóval vagy egy éles késsel a sablonok mentén kivágjuk a házikó részeit.
  5. Hasznos lehet egy téglalap alapot is készíteni, amire ráragasztjuk majd a mézeskalács házikót. Ez lehet egy 22×13 cm-es téglalap a 9×9 cm-es mézeskalács házikóhoz.
  6. A körablak és ajtó kiszúrásához használjunk egy fém kupakot vagy kiszúrót. A szögletes ablakokat pedig egy éles késsel vágjuk ki.
  7. Figyelem! Nagyobb ablakokat vágjunk, mint amekkorát a kész házikónkon akarunk látni! Mert a tészta sütés közben megnő! És az ablakok összemennek!
  8. Tipp: Ha a kivágott ablakokba savanyúcukrot teszünk, sütés után kész is a színezett ablaküveg! A cukor ugyanis elolvad sütés közben, de csak akkor válasszuk le a sütőpapírról, ha már teljesen kihűlt!
  9. Ha az összes elemet pontosan kivágjuk, akkor a mézeskalács házikó tésztát lekenhetjük felvert (1db) tojásfehérjével. Ettől lesz fényes a tészta. (A kenést majd még egyszer megismételjük miután kivettük a tésztát a sütőből.)
  10. A sütőpapírt áthúzom a tepsire, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük a mézeskalács házikó részeit.
  11. Vigyázat! Ne süssük túl! Ahogy elkezdenek a mézeskalács házikó szélei barnulni, vegyük ki!

Mézeskalács házikó „felépítése”

  1. Az összeállításhoz meg kell várnunk míg a mézeskalács házikó részei teljesen kihűlnek.
  2. Az elemeket tojásfehérjés-porcukros mézeskalács mázzal ragasszuk össze.
  3. Az „építést” a ház elejének és oldalának összeragasztásával kezdjük. Az egész mézeskalács házikót az alapra ragasztjuk.
  4. Türelem! Az egyes elemek összeragasztása eltart 2-3 percig, míg a máz elkezd megszilárdulni, tehát ez elég időigényes folyamat. A falak után következzen a tető felragasztása.
  5. A lyukakat az elemek között mázzal töltsük ki, ugyanis a mézeskalács házikó részei sütés közben valamennyire elvesztik eredeti formájukat.

Az utolsó lépés – A mézeskalács házikó díszítése

  1. A kész mézeskalács házikónkat díszíthetjük a megmaradt mázzal, vagy festhetünk rá mintákat ételfestékkel. A mázba szórhatunk cukorgyöngyöket.
  2. A kertet és a háztetőt boríthatjuk kókuszreszelékkel vagy porcukorral, mintha hó fedné.
Mézeskalács házikó
Mézeskalács házikó készítése
hirdetés
Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó recept
A hozzávalók mennyisége kettő közepes méretű mézeskalács házikó elkészítéséhez felel meg. Ha csak egy házikót készítünk, akkor elég csak a felét felhasználni.
ELŐKÉSZÍTÉS 1 hour
Sütés 5 perc
Pihenőidő 2 hours
ELKÉSZÍTÉS 3 hours 5 perc
FOGÁS Desszert
KONYHA Hagyományos
ADAG 1 házikó

Mézeskalács hozzávalói
  

Mézeskalács házikó tészta hozzávalói

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 5 g fahéj őrölt
  • 5 g gyömbér őrölt
  • 3 g szegfűszeg őrölt
  • 8 g kakaópor
  • 50 dkg liszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

Mézeskalács házikó díszítés hozzávalói

Mézeskalács elkészítése
 

Mézeskalács házikó tészta elkészítése

  • A mézeskalács házikó összes hozzávalóját egy táljába rakjuk és addig keverjük, míg lágy tésztát nem kapunk.
  • Ezután a mézeskalács házikó tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. A mézeskalács házikó tésztát nem szabad tovább pihentetni, mert megkeményedik.

Mézeskalács tészta nyújtása és a házikó kivágása

  • 1-2 óra pihentetés után a mézeskalács házikó tésztáját lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk 3-4 mm vastagra.
  • (Érdemes a deszkára teríteni egy tepsi méretű sütőpapírt és ezen nyújtjuk ki a tésztát. Így a házikó elemeit már nem kell többet mozgatni és a tésztalapok nem deformálódnak el miközben átemeljük őket a tepsire.)
  • A mézeskalács házikó „felépítését” előre át kell gondolnunk! Az internetről többféle mézeskalács ház sablon letölthető, de akár magunk is tervezhetünk egy egyedi házikót. A lényeg a precizitás és a pontosság mind a tervezésnél, mind a kivágásnál.
  • A sablonokat a kinyújtott tésztára helyezzük és pizzavágóval vagy egy éles késsel a sablonok mentén kivágjuk a házikót.
  • Hasznos lehet egy téglalap alapot is készíteni, amire ráragasztjuk majd a mézeskalács házikót. Ez lehet egy 22×13 cm-es téglalap a 9×9 cm-es mézeskalács házikóhoz.
  • A körablak és ajtó kiszúrásához használjunk egy fém kupakot vagy kiszúrót. A szögletes ablakokat pedig egy éles késsel vágjuk ki.
  • Figyelem! Nagyobb ablakokat vágjunk, mint amekkorát a kész házikónkon akarunk látni! Mert a tészta sütés közben megnő! És az ablakok összemennek!
  • Tipp: Ha a kivágott ablakokba savanyúcukrot teszünk, sütés után kész is a színezett ablaküveg! A cukor ugyanis elolvad sütés közben, de csak akkor válasszuk le a sütőpapírról, ha már teljesen kihűlt!
  • Ha az összes elemet pontosan kivágjuk, akkor a mézeskalács házikó tésztát lekenhetjük felvert (1db) tojásfehérjével. Ettől lesz fényes a tészta. (A kenést majd még egyszer megismételjük miután kivettük a tésztát a sütőből.)
  • A sütőpapírt áthúzom a tepsire, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük a mézeskalács házikó részeit.
  • Vigyázat! Ne süssük túl! Ahogy elkezdenek a szélek barnulni, vegyük ki!

Mézeskalács házikó „felépítése”

  • Az összeállításhoz meg kell várnunk míg a mézeskalács házikó részei teljesen kihűlnek.
  • Az elemeket összeragaszthatjuk karamellel, vagy tojásfehérjés-porcukros mézeskalács mázzal.
  • Érdemes a mázat választani. Bár ez lassabb folyamat. Viszont kevésbé veszélyes, mint karamellel dolgozni és sokkal tartósabb lesz így a mézeskalács házikónk.
  • Az „építést” a ház elejének és oldalának összeragasztásával kezdjük. Az egész házikót az alapra ragasztjuk.
  • Türelem! Az egyes elemek összeragasztása eltart 2-3 percig, míg a máz elkezd megszilárdulni, tehát ez elég időigényes folyamat. A falak után következzen a tető felragasztása.
  • A lyukakat az elemek között mázzal töltsük ki, ugyanis a mézeskalács házikó részei sütés közben valamennyire elvesztik eredeti formájukat.

Mézeskalács házikó díszítése

  • A kész mézeskalács házikónkat díszíthetjük a megmaradt mázzal, vagy festhetünk rá mintákat ételfestékkel. A mázba szórhatunk cukorgyöngyöket.
  • A kertet és a háztetőt boríthatjuk kókuszreszelékkel vagy porcukorral, mintha hó fedné.

A mézeskalács házikó recept eredete

Ezt a mézeskalács házikó receptet a mezeskalacs.info oldalon találtam.

Fotó: Pexels

Jó mézeskalács házikó sütést kívánok!

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés