A mézeskalács házikó a mézeskalács család egyik nagy különlegessége. Sokan készítenek karácsony környékén finom mézeskalácsokat. Viszont a mézeskalács házikóhoz már kevesen fognak neki. Nem is csoda, mert a mézeskalács házikót nem könnyű elkészíteni. Ez kifejezetten a profiknak ajánlott!
Ezt a mézeskalács házikó receptet az mezeskalacs.info oldalon találtam.
2 db mézeskalács házikó hozzávalói
A hozzávalók mennyisége kettő közepes méretű mézeskalács házikó elkészítéséhez felel meg. Ha csak egy házikót készítünk, akkor elég csak a felét felhasználni.
Mézeskalács házikó tészta hozzávalói
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 5 g fahéj (őrölt)
- 5 g gyömbér (őrölt)
- 3 g szegfűszeg (őrölt)
- 8 g kakaópor
- 50 dkg liszt
- 3 g sütőpor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Mézeskalács házikó díszítés hozzávalói
- mézeskalács máz
- porcukor
- kókuszreszelék
- cukorgyöngyök
Mézeskalács házikó készítése
Mézeskalács házikó tészta elkészítése
- A mézeskalács házikó összes hozzávalóját egy táljába rakjuk és addig keverjük, míg lágy tésztát nem kapunk.
- Ezután a mézeskalács házikó tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. A mézeskalács házikó tésztát nem szabad tovább pihentetni, mert megkeményedik.
Mézeskalács házikó tészta nyújtása és kivágása
- 1-2 óra pihentetés után a mézeskalács házikó tésztáját lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk 3-4 mm vastagra.
- (Érdemes a deszkára teríteni egy tepsi méretű sütőpapírt és ezen nyújtjuk ki a tésztát. Így a házikó elemeit már nem kell többet mozgatni és a tésztalapok nem deformálódnak el miközben átemeljük őket a tepsire.)
- A mézeskalács házikó „felépítését” előre meg kell gondolnunk! A netről többféle mézeskalács ház sablon letölthető, de akár magunk is tervezhetünk egyedi házikót. A lényeg, hogy a pontosság mind a tervezésnél, mind a kivágásnál szükséges.
- A sablonokat a kinyújtott tésztára helyezzük és pizzavágóval vagy egy éles késsel a sablonok mentén kivágjuk a házikó részeit.
- Hasznos lehet egy téglalap alapot is készíteni, amire ráragasztjuk majd a mézeskalács házikót. Ez lehet egy 22×13 cm-es téglalap a 9×9 cm-es mézeskalács házikóhoz.
- A körablak és ajtó kiszúrásához használjunk egy fém kupakot vagy kiszúrót. A szögletes ablakokat pedig egy éles késsel vágjuk ki.
- Figyelem! Nagyobb ablakokat vágjunk, mint amekkorát a kész házikónkon akarunk látni! Mert a tészta sütés közben megnő! És az ablakok összemennek!
- Tipp: Ha a kivágott ablakokba savanyúcukrot teszünk, sütés után kész is a színezett ablaküveg! A cukor ugyanis elolvad sütés közben, de csak akkor válasszuk le a sütőpapírról, ha már teljesen kihűlt!
- Ha az összes elemet pontosan kivágjuk, akkor a mézeskalács házikó tésztát lekenhetjük felvert (1db) tojásfehérjével. Ettől lesz fényes a tészta. (A kenést majd még egyszer megismételjük miután kivettük a tésztát a sütőből.)
- A sütőpapírt áthúzom a tepsire, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük a mézeskalács házikó részeit.
- Vigyázat! Ne süssük túl! Ahogy elkezdenek a mézeskalács házikó szélei barnulni, vegyük ki!
Mézeskalács házikó „felépítése”
- Az összeállításhoz meg kell várnunk míg a mézeskalács házikó részei teljesen kihűlnek.
- Az elemeket tojásfehérjés-porcukros mézeskalács mázzal ragasszuk össze.
- Az „építést” a ház elejének és oldalának összeragasztásával kezdjük. Az egész mézeskalács házikót az alapra ragasztjuk.
- Türelem! Az egyes elemek összeragasztása eltart 2-3 percig, míg a máz elkezd megszilárdulni, tehát ez elég időigényes folyamat. A falak után következzen a tető felragasztása.
- A lyukakat az elemek között mázzal töltsük ki, ugyanis a mézeskalács házikó részei sütés közben valamennyire elvesztik eredeti formájukat.
Az utolsó lépés – A mézeskalács házikó díszítése
- A kész mézeskalács házikónkat díszíthetjük a megmaradt mázzal, vagy festhetünk rá mintákat ételfestékkel. A mázba szórhatunk cukorgyöngyöket.
- A kertet és a háztetőt boríthatjuk kókuszreszelékkel vagy porcukorral, mintha hó fedné.
Mézeskalács házikó
Mézeskalács hozzávalói
Mézeskalács házikó tészta hozzávalói
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 5 g fahéj őrölt
- 5 g gyömbér őrölt
- 3 g szegfűszeg őrölt
- 8 g kakaópor
- 50 dkg liszt
- 3 g sütőpor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Mézeskalács házikó díszítés hozzávalói
- mézeskalács máz
- porcukor
- kókuszreszelék
- cukorgyöngyök
Mézeskalács elkészítése
Mézeskalács házikó tészta elkészítése
- A mézeskalács házikó összes hozzávalóját egy táljába rakjuk és addig keverjük, míg lágy tésztát nem kapunk.
- Ezután a mézeskalács házikó tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. A mézeskalács házikó tésztát nem szabad tovább pihentetni, mert megkeményedik.
Mézeskalács tészta nyújtása és a házikó kivágása
- 1-2 óra pihentetés után a mézeskalács házikó tésztáját lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk 3-4 mm vastagra.
- (Érdemes a deszkára teríteni egy tepsi méretű sütőpapírt és ezen nyújtjuk ki a tésztát. Így a házikó elemeit már nem kell többet mozgatni és a tésztalapok nem deformálódnak el miközben átemeljük őket a tepsire.)
- A mézeskalács házikó „felépítését” előre át kell gondolnunk! Az internetről többféle mézeskalács ház sablon letölthető, de akár magunk is tervezhetünk egy egyedi házikót. A lényeg a precizitás és a pontosság mind a tervezésnél, mind a kivágásnál.
- A sablonokat a kinyújtott tésztára helyezzük és pizzavágóval vagy egy éles késsel a sablonok mentén kivágjuk a házikót.
- Hasznos lehet egy téglalap alapot is készíteni, amire ráragasztjuk majd a mézeskalács házikót. Ez lehet egy 22×13 cm-es téglalap a 9×9 cm-es mézeskalács házikóhoz.
- A körablak és ajtó kiszúrásához használjunk egy fém kupakot vagy kiszúrót. A szögletes ablakokat pedig egy éles késsel vágjuk ki.
- Figyelem! Nagyobb ablakokat vágjunk, mint amekkorát a kész házikónkon akarunk látni! Mert a tészta sütés közben megnő! És az ablakok összemennek!
- Tipp: Ha a kivágott ablakokba savanyúcukrot teszünk, sütés után kész is a színezett ablaküveg! A cukor ugyanis elolvad sütés közben, de csak akkor válasszuk le a sütőpapírról, ha már teljesen kihűlt!
- Ha az összes elemet pontosan kivágjuk, akkor a mézeskalács házikó tésztát lekenhetjük felvert (1db) tojásfehérjével. Ettől lesz fényes a tészta. (A kenést majd még egyszer megismételjük miután kivettük a tésztát a sütőből.)
- A sütőpapírt áthúzom a tepsire, és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 5 percig sütjük a mézeskalács házikó részeit.
- Vigyázat! Ne süssük túl! Ahogy elkezdenek a szélek barnulni, vegyük ki!
Mézeskalács házikó „felépítése”
- Az összeállításhoz meg kell várnunk míg a mézeskalács házikó részei teljesen kihűlnek.
- Az elemeket összeragaszthatjuk karamellel, vagy tojásfehérjés-porcukros mézeskalács mázzal.
- Érdemes a mázat választani. Bár ez lassabb folyamat. Viszont kevésbé veszélyes, mint karamellel dolgozni és sokkal tartósabb lesz így a mézeskalács házikónk.
- Az „építést” a ház elejének és oldalának összeragasztásával kezdjük. Az egész házikót az alapra ragasztjuk.
- Türelem! Az egyes elemek összeragasztása eltart 2-3 percig, míg a máz elkezd megszilárdulni, tehát ez elég időigényes folyamat. A falak után következzen a tető felragasztása.
- A lyukakat az elemek között mázzal töltsük ki, ugyanis a mézeskalács házikó részei sütés közben valamennyire elvesztik eredeti formájukat.
Mézeskalács házikó díszítése
- A kész mézeskalács házikónkat díszíthetjük a megmaradt mázzal, vagy festhetünk rá mintákat ételfestékkel. A mázba szórhatunk cukorgyöngyöket.
- A kertet és a háztetőt boríthatjuk kókuszreszelékkel vagy porcukorral, mintha hó fedné.
A mézeskalács házikó recept eredete
Ezt a mézeskalács házikó receptet a mezeskalacs.info oldalon találtam.
Fotó: Pexels
Jó mézeskalács házikó sütést kívánok!