Puha mézeskalács receptek, mézeskalács díszítés és még több mézeskalács

A mézeskalács története

A mézeskalács története

A mézeskalács története egészen az ókorba vezethető vissza. Mivel az ókorban és a középkorban a méz volt a legfontosabb édesítőszer, süteményeket, kalácsokat. De édes italokat is ezzel készítettek.

hirdetés

A mézeskalács története

Mivel a méz egy pótolhatatlan édesítőszer volt, így nagyon megbecsülték az emberek. Ezáltal a belőle elkészített tésztát (mézeskalácsot) is megbecsülték. Néhol misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halottak szájába mézeskalácsot tettek.

Kicsit később a mézeskalács királyi ételnek számított. A középkorban a mézeskalács sütésére céhek jöttek létre. Amelyek különleges, fából művészien kifaragott formák segítségével alkották meg remekműveiket. Amiket aztán a vásárokon kínáltak.

Úgy tudjuk, hogy az első magyarországi mézeskalács készítő céh Pozsonyban jött létre 1619-ben. Ezenkívül még 17. században Kassa is mézeskalács központnak számított. 1713 óta Debrecen a legkiemelkedőbb központja a mézeskalács készítésnek.

A mézeskalács népszerűségét a Grimm-testvérek „Jancsi és Juliska” című meséje tovább növelte.

A hosszú századok alatt a mézeskalács díszítésnek szimbolikus rendszere jött létre. Mind a mézeskalács formában, mind a mézeskalács díszítésben, mind a mézeskalács mázban.

Miután megjelentek a cukrász termékek, így a mézeskalácsok készítése és fogyasztása is lecsökkent. De ettől függetlenül még továbbra is nagy sikere van. Főleg karácsony tájékán készítenek az emberek finom, puha mézeskalácsokat.

A mézeskalács története
A mézeskalács története
hirdetés

További hasznos tudni valók a mézeskalácsról

Fotó: Pexels

Megosztás:

Ha tetszett a recept csatlakozz a Facebook csoportomhoz!

BELÉPEK A CSOPORTBA >>


hirdetés