Vajon mitől lesz olyan puha a mézeskalács? A mézeskalács egyik titkos hozzávalójától. A szalákálitól. Ez az a fontos hozzávaló, amitől azonnal puha lesz mézeskalácsunk. Nézzük is az azonnal puha mézeskalács receptet!
Azonnal puha mézeskalács recept
-
A mézeskalács tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
-
A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen.
-
Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani.
-
A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
-
Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk.
-
180 fokon aranybarnára sütjük a kalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
-
Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük mézeskalács cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom. Viszont sütés előtt nyomok egy-egy diót a puha mézeskalács tetejére.
Azonnal puha mézeskalács
Mézeskalács hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 5 dkg vaj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 10 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 1 evőkanál fahéj
- 1 zacskó szalakáli
Mézeskalács elkészítése
Azonnal puha mézeskalács - első nap
- A mézeskalács tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
- A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk.
- Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet.
- Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen.
- Ha már egyállagú lett a mézeskalács tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani.
- A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a mézeskalács tésztát egy napon keresztül.
Azonnal puha mézeskalács - második nap
- Másnapra a mézeskalács tészta megkeményedik.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk.
- A mézeskalács figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk.
- 180 fokon aranybarnára sütjük a mézeskalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a mézeskalács figuráink.
- Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük mézeskalács cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom. Viszont sütés előtt nyomok egy-egy diót a puha mézeskalács tetejére.
Azonnal puha mézeskalács recept eredete
Ez az azonnal puha mézeskalács recept eredetileg az estebed.hu gasztroblog oldalon jelent meg. A szerző engedélyével lett itt publikálva.
Jó étvágyat kívánok!