Milyen minőségű a gyors mézeskalács? Az igazán puha mézeskalács elkészítéséhez hosszú időre van szükség. Nem érdemes gyorsan összecsapni a finom mézeskalácsokat. Ahhoz, hogy puha és könnyen szaggatható legyen rá kell szánni az időt. A gyors mézeskalács az időhiány miatt nem lesz olyan szép és puha. Ezért most megmutatom az én kedvenc mézeskalács receptemet.
Nem gyors mézeskalács recept
-
A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
-
A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk. Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet. Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen. Ha már egyállagú lett a tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani. A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a tésztát egy napon keresztül.
-
Másnapra a tészta megkeményedik, amit lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk. 180 fokon aranybarnára sütjük a mézeskalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a figuráink.
-
Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt elhagyom.
Nem gyors mézeskalács
Mézeskalács hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 5 dkg vaj
- 3 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 zacskó szalakáli
Mézeskalács elkészítése
Első nap
- A tésztát a sütés előtti nap kell összeállítani.
- A mézet a vajjal lassú tűzön meglangyosítjuk.
- Egy tálban a tojásokat a porcukorral és a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a szalalkálit, a mézet és végül a lisztet.
- Jól összegyúrjuk. Ne ijedj meg, nagyon-nagyon ragacsos lesz, ez ilyen.
- Ha már egyállagú lett a mézeskalács tésztánk és összeragadtak az ujjaink, próbájuk őket kiszabadítani.
- A tálat letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük a mézeskalács tésztát egy napon keresztül.
Második nap
- Másnapra a mézeskalács tészta megkeményedik.
- A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal figurákat szaggatunk.
- A mézeskalács figurákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatunk.
- 180 fokon aranybarnára sütjük a mézeskalácsot. Azt javaslom, sütés közben el ne hagyjuk a konyhát, mert pillanatok alatt megégnek a mézeskalács figuráink.
- Ha kihűlt a mézeskalácsunk díszíthetjük cukormázzal (1 tojásfehérjét 10 dkg porcukorral kell habosra kevergetni, nem géppel verni). Én ezt most elhagyom.
Ez a mézeskalács recept az azonnal puha mézeskalács alapján készült!
Jó étvágyat kívánok!